GASTBLOG: Waarom de scholen later zouden moeten beginnen

Student Famke vindt dat scholen later moeten beginnen. En daar heeft ze hele goede redenen voor! Ben jij benieuwd waarom? Famke schreef een betoog voor het JIP.

 

Slaaptekort leidt tot slechte schoolprestaties

door Famke Weerdenburg

Veel scholieren hebben last van slaaptekort. Dit komt doordat zij laat naar bed gaan en vroeg op moeten staan voor een nieuwe dag school. Veel te vroeg moeten zij beginnen, terwijl ze lastig in slaap vallen. Door het slaaptekort hebben leerlingen concentratieproblemen, en leveren zij dus slechtere prestaties. Ik vind dan ook dat scholen later moeten beginnen.

Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zal zijn om te beginnen. Het bioritme van jongeren is vanaf hun dertiende tot hun twintigste anders waardoor ze later in slaap vallen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine. Bij jongeren komt dit slaaphormoon pas op een later tijdstip vrij dan bij kinderen of volwassenen. Dit zorgt ervoor dat jongeren later in slaap vallen. Uit onderzoek is gebleken dat het brein van jongeren rond 10:00 het meest productief is. Ik zeg: dit is een win-win situatie.

Doordat jongeren laat naar bed gaan en weer vroeg opstaan halen zij de aanbevolen 8,5 uur slaap niet, dit kan leiden tot slaaptekort en dat kan weer leiden tot concentratieproblemen. Als jongeren concentratieproblemen ervaren op school zullen de prestaties verslechteren.

In een onderzoek is aangetoond dat scholen met latere starttijden leiden tot betere schoolprestaties, een kleiner aantal ziekmeldingen, een kleiner aantal depressieve leerlingen en ten slotte een kleiner aantal jongeren dat alcohol, tabak of andere drugs gebruiken.
Veel scholen die deze latere lestijden uitproberen zien ook echt verbetering in de prestaties van de scholieren.

Ten derde is het gunstig voor de ochtendspits. Er zullen duizenden scholieren later van huis vertrekken, waardoor de druk op het openbaar vervoer en het wegennet veel lager zal worden tijdens de spits. Daarnaast is het voor scholieren die ver moeten reizen, veel fijner als ze niet voor dag en dauw de deur uit hoeven.

Dat brengt mij tot het volgende punt: verkeersveiligheid. Slaperige, zwabberende scholieren in een drukke ochtendspits is vragen om ongelukken. In 2018 vielen er 233 verkeersdoden met de fiets. Dit willen wij natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen, en ik denk dat het veel zal helpen als scholieren niet meer in de spits op de weg fietsen.

Ondanks dat het later beginnen veel voordelen lijkt te hebben, heeft het ook een paar nadelen. Zodra scholieren later beginnen, zullen zij ook later klaar zijn. Dit kan gevolgen hebben voor hobby’s, sport of bijbaantjes die zij hebben. Ik zou zeggen: kijk naar Scandinavië. Daar hebben scholieren minder uren per dag les, maar scoren qua prestaties hoog. Je kunt de lesdag dus later beginnen, zonder hem aan het eind te verlengen.

Zonlicht in de ochtend zorgt ervoor dat wij op een normale manier wakker worden. Als jongeren ’s avonds veel licht in de ogen krijgen via de telefoon of laptop wordt dit door de hersenen geregistreerd als daglicht, en dan krijgen ze een seintje dat ze nog wel een tijdje door kunnen gaan. Hoe langer zij aan dit licht blootgesteld zijn, hoe later zij naar bed gaan. Hun slaapschema schuift steeds verder op, waardoor de scholieren op een gegeven moment 10 uur ’s ochtends ook te vroeg vinden. Ik denk dat dit onzin is.

Jongeren gaan uiteindelijk ook gewoon slapen, al is het maar omdat hun ouders er meestal ook nog wel wat over te zeggen hebben.
Tegenwoordig kan je ook een blauwlicht-filter op je smartphone instellen. Deze stand filtert al het blauwe licht uit je scherm waardoor je hersenen dit niet meer registreren als daglicht. Hierdoor kunnen jongeren op een eerder tijdstip gaan slapen. Daarnaast wordt er voldoende aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van overmatig beeldschermgebruik.

Er zijn vele voordelen te noemen voor het later starten van de schooldag. Middelbare scholen hebben het ‘later beginnen’ uitgeprobeerd, en dit blijkt ook echt te helpen!
Doordat de jongeren de aanbevolen 8,5 uur slaap krijgen, zullen zij geen concentratieproblemen ervaren op school, wat resulteert in goede prestaties. Ondanks dat scholieren later beginnen, hoeft dit niet te betekenen dat ze ook later klaar zijn. Wij zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Scandinavië; zij hebben minder uur per dag les, en toch scoren zij hoger qua prestaties.

Dus, waar wachten we nog op?

 

 

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder