GASTBLOG: Jacky liep stage in Zuid-Afrika

Mijn stage in Zuid-Afrika

Gastblogger Luna uit IJsselstein sprak met de 17 jarige Jacky van het Cals college in IJsselstein.

Jacky verteld over haar stage in Afrika. ‘Ik had eerst voor Australië gekozen, omdat het al heel lang een droom voor mij was om daar naartoe te gaan. Helaas ging dat niet door en moest ik een andere stage zoeken. Het was best wel last minute, dus ik besloot dezelfde stage als een vriendin van mij te gaan doen. Dat was toevallig in Zuid-Afrika. Deze stage leek me eigenlijk wel supertof, omdat je met apen kon werken. Niet veel mensen maken dat mee. Dit was niet mijn eerste stage. Ik had al eerder stagegelopen bij een kinderopvang, maar dat was maar 30 uur en gewoon in Nederland. Wat moet je nou eigenlijk allemaal regelen voordat je weggaat? Nou eerst ga je natuurlijk op zoek naar een stage en wanneer je er een gevonden hebt ga je kijken of je verblijf kan regelen. Zodra dit allemaal geregeld is moet je kijken of je een visum nodig hebt. Daarna regel je vliegtickets en je bagage. Vaak heb je bepaalde dingen nodig voor de soort stage die je gaat doen, dus het is ook handig om dat aan te schaffen.

Er zijn nog wel een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je weggaat. Je moet ingeënt worden. Ik moest 2 keer een herpetitus A+B prik halen en een Rabiës prik. Hierdoor waren we in ieder geval tegen een aantal ziektes beschermd. De apen waren ook ingeënt dus we konden geen hondsdolheid krijgen.

Het was een best wel zware reis. We hadden in totaal 3 vluchten. Eerst van Amsterdam naar Londen, daarna van Londen naar Johannesburg en vanuit daar weer naar Phalaborwa. Dat was de plaats waar ons stageadres was. vanuit Phalaborwa werden we opgehaald door een van de vrijwilligers die ook dezelfde stage deed. We werden meteen rondgeleid en waargeschuwd voor bepaalde dingen. In de avond gingen we ons voorstellen aan iedereen. Om eerlijk te zijn was dat best wel spannend en aardig ongemakkelijk. Maar er was niks om me druk over te maken, want het waren allemaal hele lieve mensen. Iedereen daar was even gepassioneerd over de dieren het het verzorgen daarvan. Je maakt heel snel vrienden daar, omdat veel mensen er alleen heen gaan en toch wel contact met andere mensen willen. De mensen daar kwamen echt van over de hele wereld.

 Het leukst vond ik wel echt het werken met de apen. Je kon in je vrije tijd gewoon in de kooien gaan zitten en de organisatie wilde ook heel graag dat je dat deed. Jij bent eigenlijk de vervangende moeder voor die apen. Als ze je eenmaal vertrouwen zijn het net baby’s.

Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika zijn we ook naar Kruger park geweest. Daarvoor had ik malariapillen meegekregen, maar die was ik vergeten. De weken erna was ik echt bang dat ik malaria zou krijgen en de symptomen verschijnen pas 12 tot 14 dagen later. Gelukkig heb ik geen symptomen gehad en dus ook geen malaria. Er waren vaak wel mensen die buikpijn hadden in het park. Ik heb zelf ook last gehad van een buikvirus. Ik ben echt super blij dat ik toch voor Zuid-Afrika gekozen heb. Normaal had ik nooit voor Afrika gekozen, omdat het me niet echt aantrok. Maar toen ik daar eenmaal was vond ik het echt geweldig om mee te maken. Ik heb nu ook een totaal ander land meegemaakt dan Nederland.

Toen ik na die 3 weken eindelijk weer naar huis ging vond ik het toch wel heel fijn weer thuis te zijn. Ik had mijn familie super erg gemist. Wat best logisch is na 3 weken ze niet gezien te hebben. En het was ook heel fijn weer een normale douch te hebben. Toch miste ik de aapjes wel en nu nog steeds.

 

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder