Relaties en seksualiteit

Alles wat je wil weten

Ik was 18 jaar en bleek zwanger te zijn...

Vorige week ontmoette de 19 jarige hoogzwangere Mijra. Ze deelt haar verhaal met het JIP!

En toen was je zwanger….
De laatste jaren in mijn leven waren onrustig. Thuis liep het niet goed en met mijn toenmalige vriendje ook niet. Toen ik alles weer een beetje op de rit kreeg ontmoette ik de 26 jarige J, mijn huidige vriend. We waren net drie maanden bij elkaar toen ik ineens zwanger bleek te zijn! Ik gebruikte wel de pil, maar vergat deze ook wel eens dus waarschijnlijk lag het daar aan.

Natuurlijk schrok ik wel, we waren natuurlijk pas net samen en ik ben nog jong. Ik heb een paar tellen nagedacht over mijn leven en of er wel of geen ruimte was voor een kindje. Maar eigenlijk wist ik direct ‘Ik wil het kindje houden’! Ik voelde aan alles dat ik het aankon en dat ik klaar was voor een kindje. Ik was er echt super blij mee!

Ik voelde eigenlijk altijd al dat ik vroeg moeder zou worden en mensen in mijn omgeving zeiden ook ‘als iemand vroeg moeder wordt dan ben jij het wel!’.

Hoe reageerde je omgeving?
Eigenlijk reageerde iedereen uiteindelijk heel leuk! Mijn moeder schrok even maar was ook heel blij en ging direct spulletjes shoppen voor de baby. Mijn vriend was sowieso ook super blij! Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel hebben, maar ik vertrouw op mezelf.

Hoe is de situatie nu?
In het begin van mijn zwangerschap had ik af en toe moeilijke periodes. Onze situatie was natuurlijk niet perfect en ik had af en toe stress en zorgen. Maar alles gaat de goede kant op. Ik ben zo ontzettend blij dat ik moeder ga worden! Ik woon bij mijn moeder en ze helpt ons financieel. Die financiële hulp hebben we echt nodig om rond te komen nu. Mijn vriend woont nu ook bij mijn moeder. Dat was even wennen maar dat gaat nu wel heel goed. Mijn vriend had nog schulden en geen baan maar daar komt verandering in want volgende week begint hij bij zijn nieuwe baan!
De babykamer is klaar en ik heb alle spulletjes in huis. Ik vind het heerlijk om zwanger te zijn en van mij mag de baby snel komen!

De toekomst...
Ik hoop dat ik snel een eigen huisje heb voor mijn vriend, dochter en mij. Als de kleine wat groter is wil ik ook weer graag terug naar school en mijn diploma halen op het beauty-college.
Oja, ik ben verloofd! Dus hopelijk gaan we snel trouwen! Ik wil gewoon huisje, boompje, beestje!

Heb je nog tips voor andere jonge moeders of zwangere meisjes?
Als je weet dat je zwanger bent maar je weet niet of je het wilt houden, ga dan eerst terug naar je eigen gevoel. Bekijk je eigen situatie goed en stel je zelf de volgende vragen; ben ik klaar voor een baby in mijn leven? Zijn er problemen? Zijn deze problemen op te lossen?
Problemen zijn er om op te lossen, vertrouw op je eigen gevoel en laat je niets wijsmaken.
Denk ook niet te snel dat je het niet aankan. Je mag aan jezelf twijfelen, dat doen andere moeders ook! Je moet ook in je rol van moeder groeien, je lichaam gaat veranderen en je hersenen ook. Heel veel jonge moeders doen het uiteindelijk heel goed!

Andere jonge moeders ontmoeten?
Ik ben sowieso niet echt een vriendinnen-type maar ik vond het wel fijn om met andere meiden in dezelfde situatie contact te hebben. Dat bleek nog best lastig te zijn. Op www.tienermoeders.nl had ik wel contact met andere meiden. Op die website kun je ook chatten en mailen met professionals, dat vond ik heel handig.
Ik zou het wel leuk vinden om andere jonge moeders te ontmoeten bij mij in de buurt. Ik krijg nu namelijk wel een heel ander leven dan de meeste meiden van mijn leeftijd. Ik zou alleen niet weten hoe.

Ben jij net als Mijra een jonge moeder, ben je zwanger en weet je niet wat je moet doen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met het JIP! Je kunt je verhaal aan ons kwijt en wij kunnen met je kijken naar eventuele hulp in de buurt.

Daarnaast kun je ook eens kijken op:
www.fiomutrecht.nl
www.timon.nl
www.tienermoeders.nl

Heel veel dank aan Mijra voor het delen van haar verhaal!

Bye bye! tielkeknowsbest

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder