School, werk en wonen

Alles wat je moet weten

Eerste hulp voor brugklassers

Het JIP nodigt graag jongeren uit om een blog te schrijven over hun leven/ ervaringen of iets anders wat ze kwijt willen. Deze blog is van Dounia!

“Wees niet bang om jezelf te zijn, je gaat je vrienden daardoor goed leren kennen en uiteindelijk zul je zien dat vrienden maken heel makkelijk is. En je al snel ergens bij hoort”.

Hoi, ik ben Dounia en zit nu in mijn 3e jaar op de middelbare school.

Ik weet nog toen ik in groep 8 zat had is super weinig leerwerk / huiswerk, dat was super fijn maar als je naar de middelbare school gaat krijg je een stuk meer. Het is dan belangrijk dat je goed van te voren een planning maakt van de toetsen die er aan komen, het is beter dat je elke dag 10/15min gaat zitten aan je Engels woordjes dan dat je op de laatste dag uren gaat zitten aan je leerwerk, dat heb ik wel eens dat ik vergeet dat ik morgen een toets heb en alles op het laatste moment heb gedaan is niet zo slim, daardoor vergeet je ook een groot deel omdat het dan zoveel tegelijk is. Heb je moeite met plannen ? vertel het jouw docent dan, die hebben vaak super handige tips.

Het is natuurlijk super spannend om naar een nieuwe school te gaan waar je bijna niemand kent, maar jij bent niet de enige al je klas genoten vinden het ook spannend.  Ik zelf ook, maar ik bleef mezelf en dat is erg belangrijk met het kennis maken van je klas genoten. Je hebt vaak nog een dag dat je elkaar leert kennen, of een week dat je met je klas zit en dan doe je op sommige scholen een aantalen spellen om elkaar beter te leren kennen. Dat heb je ook op mijn school super handig zo weetje na een paar dagen hoe iedereen een beetje is. Wees niet bang om jezelf te zijn, je gaat je vrienden daardoor goed leren kennen en uiteindelijk zul je zien dat vrienden maken heel makkelijk is. En je al snel ergens bij hoort.

Wat heb je nou eigenlijk nodig op een normale school dag? Voor vele is dat een grote vraag, maar erg simpel.  Je hebt natuurlijk je boeken nodig ( houd ze in je kluis als je geen huiswerk of leerwerk hebt dat is minder tillen en veel beter doe ik ook altijd ) en ik zou bij elk vak dat je hebt een klein schriftje bijhouden ( je krijgt soms aantekeningen die goed zijn om te leren voor je toets). Dat is altijd handig en stel dat je schrift een keer vol is, zou ik gewoon een aantal schriftjes in je kluis houden doe ik ook altijd, dan hoef je geen blaadjes te lenen.  Verder een hele volle etui is niet nodig. 1 / 2 pennen, gum, potloot en een paar kleurtjes, je gebruikt ze bijna nooit maar er is eens in de zoveel tijd wel een  kleine opdracht dat ze vragen of je iets rood en groen moet inkleuren.  Verder je eten en drinken voor de pauzes of je neemt 2euro mee en dan kun je een broodje halen of een koekje uit de automaat/ kantine. Na het gymmen is het vaak handig om deo op te spuiten, die kan je altijd in je tas houden of je stopt hem in je kluis. Het kan zijn dat je je niet goed voelt op school houd voor de zekerheid een paracetamol in je tas, of vraag aan de conciërge of ze 1 voor je hebben, probeer zo minmogelijk uren te missen!

Voor de meisjes onder ons is het natuurlijk altijd een vraag wanneer je ongesteld word, daarom is het handig om een tas te nemen met een zijvakje zodat je er 1/ 2maandverband in kunt stoppen, of in een kleine wc-tasje. Zodat als je altijd voorbereid bent, ik werd het al op de basisschool het is niet een heel groot verschil, alleen mag je wel eens tijdens de les aan de wc, dat is wel fijn.

De middelbare school is super leuk, je leert veel nieuwe en leuke mensen kennen waarmee je super goede vriendinnen mee gaat worden. Het enige wat jammer is, is alle huiswerk maar misschien kan je dat samen met je nieuwe klasgenoten doen om ze beter te leren kennen.

Als je verder nog vragen hebt kan je altijd een keer langs bij het JIP.

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder