Gedachten & Gevoel

Alles wat je moet weten

Depri & nu ?!?

Soms ben je boos, soms ben je vrolijk. Het is normaal dat je stemming gedurende de dag wisselt. Soms heb je even een dipje en ben je misschien wel een paar uur of dagen verdrietig, somber of moe maar meestal verdwijnt dat dipje weer vanzelf.

Bij een depressie is dit net iets anders. Als je een depressie hebt dan worden die sombere gedachten niet afgewisseld met vrolijke gedachten. De sombere gedachten zijn dan zo intens dat niks of niemand je kan opvrolijken en het gevoel blijft ook nog heel lang aanhouden. Je kan daarbij dan ook nog last hebben van een leeg en futloos gevoel of een angstig gevoel.

Misschien voel jij je weleens zo, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Dan ben je niet de enige hoor. Wist je namelijk dat 1 op de 5 jongeren in Nederland ooit  last heeft gehad van een depressie?

Wat moet je nou doen als je misschien zo’n depressie hebt? Tip van JIP!

1. Praat

Het is belangrijk dat jij je gevoel met iemand gaat delen en er niet zelf mee blijft lopen. Praten lucht op! Ga eens na wie een juiste persoon is om mee te praten? Misschien je vader, moeder, zus, een docent van school of een vriend/ vriendin?

2. Zoek hulp
Hulp vragen kan soms lastig zijn. Realiseer je dat hulp vragen geen teken van zwakte is maar een teken van kracht. Er zijn mensen speciaal opgeleid om mensen met een depressie te helpen. Maak hier gebruik van want een depressie in je eentje oplossen gaat vaak niet lukken.

3. Dingen die kunnen helpen

   • Blijf dingen ondernemen. Blijf naar school gaan en probeer af en toe af te spreken met een vriend/ vriendin.
   • Praat met mensen die je vertrouwd. Je staat er niet alleen voor. Wees open zodat mensen je kunnen helpen.
   • Blijf bewegen. Met bewegen maak je geluksstofjes aan. Ga bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen of fietsen.
   • Eet gezond. Misschien is je eetlust minder of heb je echt geen zin om eten te maken. Toch is dit erg belangrijk dus probeer elke dag wat vitamientjes binnen te krijgen.
   • Alcohol en drugs kunnen de klachten verergeren, dus neem dit niet.
   • Zoek lotgenoten. Er zijn heel veel jongeren met depressieve klachten. Deel je verhaal met ze, dat lucht op. Misschien hebben ze ook nog handige tips voor je en voel je je minder alleen in het proces.

 

Kom je er niet uit? Neem contact op met je huisarts, het jeugdteam ( jonger dan 18 jaar) of sociaalteam (ouder dan 18 jaar) in IJsselstein. Zij kijken met je mee naar geschikte hulp.

Je kunt natuurlijk ook terecht bij ons, ook anoniem als je dat wilt! Om je verhaal te doen of om samen met jou te kijken naar geschikte hulp.

Hopelijk kun je hier iets mee! Wil je meer weten dan app, bel, DM me of kom langs!

Groetjes Tielke

 

Handige websites en links:

Over je depressie

Suïcidale gedachten ( zelfmoord)

Mensen met suïcidale gedachten ( zelfmoord) en hun naasten kunnen 24x7 en anoniem een beroep doen op de online hulpaanbod met crisishulplijn, online therapie en zelfhulp van 113.

www.113.nl of 0900-0113

#je suis depri

In #jesuisdepri is een programma op NPO3 waarin Jan Kooijman vijf jongeren met een depressie volgt. Super interessant! Je kan het nakijken op www.npo3.nl

Lotgenoten contact

Mindblue.nl

Informatie, bellen, app en chat functie.

depressievereniging.nl

Informatie, ervaringsverhalen, hulp, lotgenootgroepen

 

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder