GASTBLOG: 10 tips om leren leuker te maken!

10 tips om leren leuker te maken

Geschreven door Luna, 17 jaar, gastblogger uit IJsselstein

Het eind van het jaar is in zicht, helaas is het schooljaar nog niet klaar en moet er nog veel geleerd worden. Hoe kan je het leren toch wat leuker maken. Hier heb ik een aantal tips.

#1 Begin met het maken van een planning. Dit heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord op school. Een planning maken is niet zo lastig, maar je er echt aan houden is nog een echte kunst. Hoe pak je dit nou aan. Maak je planning zo specifiek mogelijk. Schrijf niet alleen op voor welk vak je moet leren, maar ook wat je moet leren welke bladzijdes en hoe veel het is.

#2 Als je planning klaar is ga je beginnen met het uitvoeren. Zorg dat je je leerwerk verdeeld in stukjes. Als je alles uitstelt tot de laatste dag gaat het lastig worden om alles nog in je hoofd te krijgen.

#3 Leer niet te lang achter elkaar. Als je aan een stuk door dezelfde stof leest, blijft het na een tijdje niet meer hangen. Begin met 45 minuten leren en neem dan 5 tot 10 minuten pauze.

#4 Zet een doel voor jezelf. Wat wil je die dag gedaan hebben? Hoe veel tijd gaat dit kosten? Is het haalbaar?

#5 Beloon jezelf. Vind je het lastig om je aan je planning te houden? Maak het dan aantrekkelijk. Dat kun je doen door jezelf een beloning te geven. Bijvoorbeeld als je klaar bent met leren mag je iets lekkers eten of een Netflix aflevering kijken.

#6 Je kunt het ook omdraaien. Als je het leerwerk niet gedaan hebt er een straf opzetten. Bijvoorbeeld een hele dag geen Netflix.

#7 Als je leren nogsteeds lastig vindt is het een optie om geheugenkaartjes te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je niet eindeloos in een boek hoeft te lezen. En het blijft ook nog eens beter in je geheugen hangen.

#8 Je kunt ook nog ezelsbruggetjes bedenken. Bijvoorbeeld als je topografie aan het leren bent kun je de eerste letter van een paar landen achter elkaar zetten en daar een ezelsbruggetje van vormen. Dat maakt het ook weer makkelijker om dingen te onthouden.

#9 Laat een vriend of vriendin je overhoren. Als het je zelf niet lukt om geconcentreerd te blijven kun je een vriend of vriendin vragen je te helpen. Hij of zij kan je helpen met geconcentreerd blijven.

#10 luister rustige achtergrondmuziek. Misschien kan je er niet zo goed tegen om te leren als het doodstil is in je kamer. Dan is achtergrondmuziek een goede optie. Het kan rustgevend werken en je kunt je er beter door concentreren. Zorg wel dat je gefocust blijft op je werk en niet mee gaat zingen met de liedjes.

Zet 'm op!

 

 

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder