School, werk en wonen

Alles wat je moet weten

10 easy tips voor klimaattijgers!

Alle beetjes helpen! De 19 jarige Bryan maakte speciaal voor jullie 10 tips zodat ook JIJ een duurzaam steentje kan bijdragen aan deze planeet. Komt ie:

1. Eet minder vlees. De meeste uitstoot wereldwijd komt uit de bio-industrie. Er is heel veel water en grond nodig om vleesdieren te onderhouden. Daarnaast zorgen de dieren zelf ook voor uitstoot. Koeien produceren bijvoorbeeld veel methaangas. Methaangas is ongeveer 25 keer schadelijker dan CO2 .
Er zijn een aantal dingen die je kan doen. Je kan bijvoorbeeld een paar keer per week vegetarische gerechten eten. Planten verbruiken minder water en grond en ze zetten ook nog CO2 om in zuurstof. Let wel op, producten als soja en tofu kunnen ook slecht zijn voor het milieu, omdat ze van verre landen hiernaartoe vervoerd worden. Je zou ook minder rundvlees kunnen gaan eten. Bijvoorbeeld een maximum van 1 of 2 keer per week.

2. Gebruik een donkere achtergrond/screensaver voor je mobiel/laptop/tablet. Voor een donkere achtergrond is minder licht nodig dus wordt er minder energie verbruikt en je batterij gaat ook nog eens langer mee.

3. Laat de oplader van je mobiel/laptop etc. niet in het stopcontact zitten als je deze niet gebruikt. Ze verbruiken namelijk nog steeds energie ook al doen ze niks.

4. Zet de laptop of tv uit in plaats van standby als je ze niet meer gebruikt, ook hier wordt onnodig energie verbruikt.

5. Koop milieuvriendelijke kleding. Iets wat je misschien niet weet is dat na de bio-industrie de kledingindustrie voor de meeste uitstoot zorgt. Er zijn merken en winkels die hier iets tegen doen.
Op Wehkamp.nl staat een pagina met ‘Fair Fashion’. De kleding die daar te vinden is wordt (meestal) gemaakt van biologisch katoen en is daardoor een stuk milieuvriendelijker, daar komt ook nog bij dat het Fairtrade kleding is en de makers vrij goed betaald krijgen. Je hebt ook Nederlandse merken zoals G-star en Kuyichi die veel milieuvriendelijke kleding produceren. G-star gebruikt in sommige broeken plastic dat uit de oceaan is gehaald en Kuyichi gebruikt biologisch katoen.

6. Gebruik een herbruikbaar waterflesje (zoals een Dopper), daarmee bespaar je plastic en vervoer. Je kan hetzelfde doen met boodschappentasjes.

7. Gooi dingen niet zomaar weg, zoals oude kleding of speelgoed. Bedenk bijvoorbeeld of je iemand kent die het nog wil hebben/kan gebruiken. Je kan je oude spullen ook naar een kringloopwinkel brengen.

8. Koop dingen in een winkel in plaats van ze te laten bezorgen. Je kan als je iets wil kopen, zoals een smartphonehoesje of oortjes eerst in een winkel bij jou in de buurt bekijken en kopen wat ze hebben. Dit scheelt veel uitstoot door vervoer.

9. Zet een timer in tijdens het douchen zodat je iets van 3-4 minuten doucht in plaats van zoals veel mensen doen een kwartier lang. Hierdoor verbruik je minder water en minder gas om het water op te warmen.

10. Gooi je afval altijd in een prullenbak en probeer het zo veel mogelijk te scheiden.
Als je iets op straat gooit ziet dat er niet alleen slecht uit, maar moet dat ook schoongemaakt worden, schoonmaakploegen moeten rondrijden en zorgen zo ook voor uitstoot. Daarnaast eten dieren vak afval op dat blijft liggen en ze worden dan ziek of ze gaan zelfs dood.
Gescheiden afval is makkelijk te recyclen waardoor er bijvoorbeeld minder nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden.

MAKKIE!

ps. De Gemeente IJsselstein wilt graag jouw stem horen en vraagt jongeren tussen de 16 en 25 jaar om te swipen voor het klimaat! Ga naar www.ijsselstein.swipocratie.nl . Laat je mening horen en maak kans op een powerbank op zonne- emnergie!

Over Jip

Knows Best

Woon jij in IJsselstein of Lopik? Ben jij tussen de 12 en 24 jaar? En heb jij een vraag of wil je ergens meer over weten? Lees dan vooral verder door!

Lees verder